intuition, magkänsla, nathalie sage, coach, healer, tarot, sverige, stockholm, högintuitiv, hsp

Är du Hög-Intuitiv?

Nathalie Okategoriserade 8 Comments

Blir du alldeles utmattad av att gå runt i stora Shoppingcenter?
Kan du känna av energin i ett rum sekunden du kliver över tröskeln?
Är du skicklig på att känna av andra människors sinnesstämning utan att dem yttrat ett ord?

Om du svarat ”Ja” på ovanstående frågor så är chansen stor att du är Hög-Intuitiv som är en gren av Högkänslighet (HSP).

Läs vidare så avslöjar jag mer kännetecken för den Högintuitiva Personen!

Den Högkänsliga Personen

Du kanske har hört talas om Högkänslig personlighetstyp vid det här laget?

Den amerikanske psykologen Elaine Aron myntade uttrycket när hon under 90-talet både forskade och skrev flertalet böcker i ämnet. Aron beskrev hur ca 20% av världens befolkning har ett känsligare nervsystem och därmed bearbetar intryck på ett djupare plan än andra.

I princip så betyder det att alla sinnesupplevelser förstärks markant hos den Högkänsliga Personen.

Ljus är ljusare, ljud är starkare, lukt och smakupplevelser är intensivare och berörning påverkar den Högkänsliga Personen på en helt annan nivå än medelsvensson.

Många som är högkänsliga känner sig annorlunda och ibland till och med utanför, vilket inte är konstig då de är känsliga individer som lever i ett samhälle som är fyllt med Överstimulering Deluxe.

”Varför verkar ingen annan tycka att det är skitjobbigt att vandra in den där väggen av artificiella dofter på parfymavdelningen på Åhlens medan det ger mig svindel, yrsel och illamående?”

eller

”Varför blir jag astrött efter att ha vandrat runt i ett Shopping Center i några timmar med min väninna, trots att hon verkar helt oberörd?”

Det här är endast två tecken av många, många fler på att man har en Högkänslig personlighet och därmed har lättare för att bli överväldigad av alla intryck som finns i världen runt omkring.

(Om du vill läsa mer om vad det betyder att vara högkänslig så kan du läsa mer om ämnet och även göra ett test på Elaine Arons egen hemsida! )Intuitive-Sensitives need purpose: They need it to experience who they are, an expression of a broader view. Containment, the rules of their own internal world and that of the outer universe, is too restricitive; it’s contained within a narrow focus of ”This is what the truth is and you will believe it”.

They want to burst out from that, they want to look into the mirror of what they know and more of what they know is too much for their expanding inner world to cope with. At this stage there’s always a conflict between what they want and what they think should be part of their world.

– Heidi Sawyer, ”Highly Intuitive People”Högkänslig vs Hög-Intuitiv

Om man är Högkänslig så betyder det som sagt att man bearbetar sensorisk information (ljud, syn, lukt, smak, känsel) djupare än vad resten av befolkningen gör.

Men det finns en gren av HSP som inte är ett lika vanligt samtalsämne men som togs upp av föfattaren Heidi Sawyer i hennes bok ”Highly Intuitive People” och det är just det – högt intuitiva människor.

Heidi beskriver i hennes fantastiska bok (med HÖG igenkänningsfaktor) hur en viss andel av Högkänsliga människor också är Högt Intuitiva.

Det betyder att inte bara är dem känsliga för de vanliga sinnesintrycken, men dem är också känsliga för att ta in omgivningens och andra människors energier vilket i sin tur ger dem en starkare intuition.

Hög-Intuitiva individer har en naturbegåvning i att läsa av andra personers sinnesstämningar och känslor men förstår sällan att det är exakt det dem gör och istället viftar bort värdefull information som ”inbillning” och ”fantasier”.

Jag tänkte att jag skulle göra det lätt för dig att identifiera om du är Hög-Intuitiv eller inte och har därför skrivit ner alla kännetecken för Hög-Intuitiva Individer som Heidi har i sin bok.

intuition, magkänsla, nathalie sage

Tecken på att du är Hög-Intuitiv från Heidi Sawyers bok ”Highly Intuitive People”


– I barndomen visste du om andras hemligheter fast du inte kunde förklara HUR du kunde veta.

– Du har alltid haft en känslig uppfattningsförmåga: du kan se att utsidan av en person inte alltid matchar insidan. Det är glasklart för dig.

– Du vet när någon är upprörd, även om dem visar upp en lugn och sansad fasad

– Du tycker det är svårt att kompromissa dig själv – du föredrar att se sanningen i en situation

– Du är väldigt ärlig och hopplös på att ljuga

– Du är väldigt dragen till färgerna rosa, lila och vit

– Du definierar inte dig själv som religös, men du har ett intresse av andlighet och välkomnar spirituella perspektiv

– Du tycker att berg-och-dal-banor och andra adrenalin-pumpande aktiviter är stressiga

– Överaskningar gör dig obekväm

– Du har märkt en ökad känslighet för vissa livsmedel eller fått mat-allergier, oftast såna problem som rör magen

– Du tycker om att titta på vackra objekt och du trivs i vackra miljöer

– Om du har möjlighet att välja, så sitter du aldrig med ryggen vänd mot en dörr

– När du besöker offentliga ställen som en restaurang, så håller du alltid koll på var utgången är

– Du blir helt slut efter en dag av shoppande, medan din väninnan verkar helt opåverkad

– Ibland märker du att du plötsligt och helt utan anledning kan bli sjukt irriterad på andra människor

– Du märker att intensiv motion gör dig helt slut i flera dagar efteråt

– Du har en stark önskan att hitta meningen med ditt liv. Du kan inte slappna av innan du känner att du hittat den

– Du har ett högt torn av böcker brevid din säng. De allra viktigaste böckerna har du en fysisk kopia av, medan du använder Kindle för nöjesläsning

– Du är ofta med om att främlingar berättar sin livshistoria för dig

– Det är ofta som sanningen bara trillar ur munnen på dig innan du hinner tänka efter ordentligt

– Du undviker konfrontation till varje pris, om det inte är något som är otroligt viktigt för dig

– Du föredrar att observera först och prata sen

– Du är inte speciellt bra på småprat, du föredrar djupa konversationer

– Du är extremt känslig för andra människors sinnesstämningar

– Du är hög-funktionell i en krissituation, då ett djupare förnuft plötsligt infinner sig

– Du blir utmattad av andras närvaro medans DIN närvaro fyller andra med liv och själ

– Du är känslig för mediciner/har ovanliga reaktioner av dem

– Du behöver känna att ditt arbete gör nytta i världen eller för andra människor, om inte så får du ett starkt behov av att lämna ditt jobb

Om du svarade ”Ja!” på många av de här påståendena så kan jag verkligen rekommendera att läsa Heidis bok (Beställ den med engelsk text här) där får du tips, hjälp och insikter i hur du kan börja se din intuition och känslighet som en fantastisk gåva istället för en plåga. 🙂

Är du Hög-Intuitiv? Då bjuder jag in dig att dela dina tankar och upplevelser i kommentarerna!

Comments 8

 1. Tack! Jag har alltid kännt att min känslighet är en börda för mig, kännt mig utanför och annorlunda och tyckt att folks samtalsämnen varit för ytliga för att engagera mig i. Nu är jag utbränd å inte konstigt det när jag är högkänslig och jobbar på Sveriges största varuhus Gekås i Ullared. Blev nyfiken på det du skrev om hög intuitiv. Kan känna igen mig i det. Jag är en väldigt känslosam person. Och känns aldrig som att jag passar in. Svårt för ljud, ljus, intryck och för mycket folk runt mig.

  1. Post
   Author

   Det var så lite så, Hanna! Kul att du kände igen dig! Jag vet att det kan vara extremt utmanande att vara högkänslig i miljöer med mycket ljud och ljus (jobbade på casinot i stockholm i ett år :D). Det kan vara en bra ide att skriva ner sånt som ger dina sinnen näring efter att dem varit utsatta för mycket påfrestelse. Sånt som verkligen får dig och dina sinnen att njuta! Det kan t.ex. vara att äta näringsrik mat, doften från essentiella oljor, promenader i naturen eller att lyssna på musik som får ditt inre att slappna av! Det är verkligen extra viktigt för oss HSP:are och Intuitiva att ta hand om oss själva <3 Stor kram till dig, Hanna!

 2. Hej, blir glad att jag upptäckte den här sidan!

  Det känns skönt att det finns begrepp på att vara som jag är. Jag har skrämt bort många människor genom att det far / ploppar ur mig ”sanningar” till en människa innan jag hinner förstå att det är jag som säger det. Blir helt slut av att insidan inte stämmer överräns med personers munnar, vad dom säger. Läser av folk i första sekunden och när jag just kliver över tröskeln. Upplever det flesta människor som ”energitjuvar” fast dom inte menar det.
  Som barn var det ett helvete att förstå om jag skulle bry mig om folks inre eller om jag skulle förhålla mig till det yttre som dom i ögonblicket ville visa.

  Ja, listan kan bli lång och längre än nu…. jag ville egentligen skriva och tacka att vi är fler!

  Nu är jag ju äldre, 62 år, och har haft några år på mig att hantera känsligheten, men det är fortfarande ett mysterium att komma ihåg och kunna i ögonblicket hantera intrycken. Menndet går bättre.

  Kram och tack att vi är fler!

  Karin

  1. Post
   Author

   Fina Karin! Jag blir alltid så otroligt glad när det är fler som känner igen sig i den här sortens personlighetsdrag! Det är verkligen underbart att vet att man inte
   är ensam!

   Något som verkligen hjälper mig att hantera intensiva intryck när dem kommer är att öva på medveten närvaro/mindfulness. Har du testat det?

   Och en annan sak som varit viktig för mig är att våga dra gränser och våga dra mig undan om vissa ställen eller situationer blir för mycket!

   Hur brukar du hantera du hantera såna situationer själv?

   Stort tack för att du delade med dig!

   Kram

 3. Hejsan!
  Jag är 64 år men jag fattar ingenting! Om några dagar är jag pensionär!!!
  Redan som liten flicka var jag känslig. Kommer speciellt ihåg när vi skulle plocka ihop påskris för att ta med oss till skolan. Fick gå ensam i parken på morgonen innan skolan började. Jag grät o visste inte riktigt hur ett påskris skulle se ut! Rädd för att bli utskrattad i skolan om det blev fel. Kände mig ensammast i hela världen.
  Jag var 8-9 år o det var mitt första möte med ångesten. Sorgligt nog inte det sista!
  Känner alltför väl igen beskrivningen av Hög- Intuitiv!
  Svarade ja på nästan alla frågorna.
  Blev sååå tröstad av att man verkligen kan vara o känna så som jag gör.
  Utmattningsdepression för 10 år sedan. Det har hänt så otroligt mycket inom mig på dessa år. Känslor jag inte visste fanns. Sinnen jag ej förstått förut. Fann nya värderingar i mitt liv. Valde bort gamla. Kändes fel att behålla dem. Började att gå på föreläsningar o föredrag. Det hade jag aldrig gjort tidigare. När jag besökte biblioteket drogs jag som en magnet till böcker som handlade om den situation jag ”hamnat” i! Senare när jag hade sugit i mig innehållet som en svamp, det tog mycket lång tid! Gick jag vidare till mer avancerad kunskap om måendet o vad det gör med en människas liv o hennes närstående. Jag var fylld av skam p skuld.
  Vågade ej tala om för min man att jag blivit förlängt sjukskriven, då vi är ett familjeföretag o jag behövdes där.
  Oj vad sorgliga år det blev!
  Ska inte gå in på dem!
  Nu är jag lycklig o fri , och som sagt om endast några få dagar, i mitt nya liv som pensionär kommer jag att
  Ääääääga Min Tid!!
  Jag ska ha så roligt, för jag har fått rikligt med nya vänner med samma värderingar som jag.
  Sol på er dag oxå!
  Varma Famntag!
  Miakram

  1. Post
   Author

   Hej käraste Mia! Tack fina du för att du delar med dig av din historia! Det låter som att du gått igenom en helt fantastisk resa inom dig själv, utmanande såklart, men livsglädjen känns verkligen mellan varje rad när du skriver! <3 Så fint för dig att du hittat det sätt att leva på som passar dig och att du kan få känna dig lycklig och fri! Du är en inspiration!

   Stor kram från Nathalie

 4. Jag har nyligen hittat din sida o är så himla glad för det! 🙂 Känner igen mig i det du skriver. Jag svarade ja, på nästan alla frågorna. Jag börjar hitta mig själv, och förstår mig själv bättre. Kram Sandra

  1. Post
   Author

   Hej Ängel! Vad glad jag blir att du hittade min sida och att du känner igen dig i det jag skriver! 🙂 Att förstå att man är högkänslig är ett SÅ stort steg till att verkligen förstå sig själv bättre! Så glad för din skull 🙂 Stor kram till dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *