Dags att omvärdera skönhet?

Nathalie Okategoriserade Leave a Comment

Igår delade jag mina tankar om ”Sommarångest” med min maillista (som sen blev till ett nytt blogginlägg :)). Det resulterade i kloka frågor från några av er där ute. Ni ville veta vad man kan göra för att må bättre om man känner igen sig i det jag skrev.

Det finns så många lösningar där ute när det kommer till hur vi kan känna mer självkärlek.

”Fokusera på det positiva” ”Count your blessings” ”Var tacksam för det du har” osv.

Men ibland så behöver vi gå djupare ner, närmre roten av det som får oss att må dåligt. Så här kommer några tankar och reflektioner kring vad JAG gjorde för att ta mig UT ur oro och IN i njutning av min fantastiska kropp i detta fantastiska NU.

Ifrågasätt Allt

Mitt uppvaknande började med ett enormt ifrågasättande. Jag började undra varför jag tänkte som jag gjorde. När började det? Vilka hade påverkat mig? Jag började då också sakta förstå att vad jag trodde var ”mina” tankar, faktiskt egentligen är frön planterade från familj, kultur, media, reklam och min omgivning. Ingen av dessa tankar hade egentligen aktivt VALTS av mig. Jag hade bara åkt med i vad alla andra gjorde och tyckte och sa.

Jag insåg då också att de tankefrön som var ”planterade” utifrån, av andra, var för att gynna de som planterade dem – INTE mig. Att se ut på ett visst sätt, att ha det på ett visst sätt att försöka anpassa mig till en specifik bild av hur livet skulle vara – det var ju för att sälja in en ouppnåelig framtidsbild, som sen gav näring till en konstant känsla av otillräcklighet som i sig föder ett begär att fortsätta jaga det som jag tror ska göra mig lycklig. Samtidigt använder vi upp naturens resurser och lämnar jorden särgad. Allt i ett försök att fylla upp ett tomhål som aldrig kan fyllas utifrån.

Det kan inte heller fyllas genom att du planerar in i minsta detalj hur du ska vara lycklig i framtiden eller vad som behöver släppas från det förflutna för att du ska vara lycklig nu.

Om tomrummet finns NU, så måste du göra någonting åt det NU.

Det kanske inte ens är ett riktigt tomhål, utan mer som en kanal, ett utrymme där livsenergi kan flöda.

Och det var där det stora skiftet hände. Jag började förstå att jag inte HAR energi, jag ÄR energi.

Samma energi som skapat allt liv.

Samma kraft som byggt livets mönster, jordens blommor,

Den som får mina lungor att andas och mitt hjärta att slå.

Att tänka på den kraften gjorde mig lugn.

Jag fick ett större perspektiv, en helhetsbild och det spel som vi människor är så upptagna att spela, blev helt enkelt mindre och mindre viktigt i samband med den förståelsen.

Omvärdera Skönhet

Som för så många andra så var mitt utseende väldigt viktigt för mig när jag växte upp. Jag jämförde mig konstant med andra och tyckte att för att anses ”vacker” skulle man se ut på ett visst sätt. Såg man inte ut så, var man ful och var man ful så innebar det enorm SKAM.

Jag fattade ganska snart att om jag någonsin skulle kunna släppa taget om tanke-ogräset som blivit planterat av media och de pengahungriga affärsjättarna runtom i världen, så behövde jag omvärdera min bild av skönhet.

Istället för att TÄNKA på hur skönhet såg ut (vilket lockade fram dem där bilderna som jag aldrig skulle uppnå).. så blev jag nyfiken på hur skönhet KÄNDES.

Om skönhet var en känsla.. hur rörde den sig i min kropp?

Jag började känna en vind av sensualitet svepa in.

Mina sinnen var portalen till min upplevelse av skönhet OCH skönhet var det som mina sinnen NJÖT av. Vare sig det handlade om en solnedgång, en doft av vanilj och kanel, känslan av att ligga hud mot hud med en älskare eller att klä mig själv i kläder som jag kände mig vacker i.

Sinnenas njutning blev fönstret som hjälpte mig att se in till min inre skönhet.

Att ha ett individuellt uttryck som reflekterade känslan av magi, njutning och skönhet blev viktigare än att följa de senaste modetrenderna. Och jag började se kraften i att vara SÅRBAR i min UNIKHET, vare sig det var ansett vackert i resten av samhälle eller inte.

Sårbarheten av att vara mig själv, med fjädrar i håret, liten gullig mammamage, tatueringar, näsring och ett konstant ”oo-ande” och ”aaah-nde” så fort jag såg en vacker syn eller kände en underbar sensation i mig.. ÖPPNADE en dimension av skönhet som ingen highlighter i världen någonsin kan ersätta. Att leva i livet blev det viktigaste för mig.

Jag började också förstå att äkta skönhet är den som berör mig, som får mitt hjärta att öppna upp och inte bara det som är fysiskt symmetriskt.

Det vackraste som finns är att stå med armarna ut, ett blottat hjärta och att hänförd falla in i den magi som redan finns här…exakt just nu…  i vinden, i himlen, i jorden, i havet, i solen, i barnskratten, djurögonen och i blicken hos de du älskar.

Om jag kan känna skönhet så ÄR jag skönhet

Jag tror att mycket handlar om att verkligen ta det där första beslutet att ge vårt gamla samhälle ett ”Hi. Bye.” och faktiskt börja bygga en ny värld genom din egen upplevelse av dig själv och ditt liv.

För om du inte aktivt har valt hur du vill tänka om dig själv, så går du garanterat kring med en programmering som inte skapats av dig, utan som skapats av andra för att väcka rädsla, kraftlöshet och känslomässig förlamning i dig.  

Välj Det Du Älskar

En av mina Favoritförfattare, Joseph Campbell, har sagt många gånger ”Follow Your Bliss” och det han menar är: gör det som får dig att känna dig levande.

Om du varje dag gör sånt som får dig att känna dig full av liv, så är det totalt omöjligt att inte vilja gå djupare och KÄNNA det livet. Som alltid är i dig.

Det kanske inte är det som andra skulle göra.. men ditt jobb är inte att göra andra lyckliga, utan att göra DIG lycklig.

Varje tanke, varje val, varje upplevelse är en investering som du gör i det liv du lever.

Du väljer om du kommer lämna den här jorden uppfylld på inre rikedomar av njutning, skönhet, kärlek och hänförelse

eller

vill du minnas din tid här som ett konstant jagande av ett ideal som någon annan skapat för dig?

När du har tagit beslutet så kommer vägen visa sig.

Så, frågan jag lämnar dig med idag är.. vem vill du leva för?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *